× Napište, co hledáte

Tisková zpráva ke Dni s Krtkem na klinice

Zdroj FN Brno:

Cílem Dnů dětské onkologie je přiblížit veřejnosti problematiku dětské onkologie a seznámit ji s moderními léčebnými postupy i s úspěšností léčby. Důležitou součástí projektu je i podpora dětí a dospívajících v léčbě a připomenutí, že pacienti ani jejich rodiny nejsou v těžké životní situaci sami.

Mezinárodní den dětské onkologie oficiálně připadá na 15. února. Akce v rámci těchto dnů probíhají již sedmým rokem. Sestřičky a lékaři z Kliniky dětské onkologie FN Brno připravili letos pro své pacienty a jejich rodiče celodenní program plný překvapení, zábavy, smíchu a relaxace. Tématem byli indiáni a kovbojové, oddělení se tak na chvíli proměnilo v „prérii“ amerického divokého západu. Sestřičky na sebe vzaly podobu indiánských žen z romantických Mayovek. Po oddělení se procházela krásná Nšo-či, zahlédnout jste mohli  dokonce i Ribannu. Lékaři se zase díky rozmanitým kostýmům proměnili v kovbojské gentlemany. Dětští pacienti si mohli nechat pomalovat obličej nebo vytetovat obrázek s vybraným motivem. Pacienti společně s rodiči vyráběli indiánské čelenky a náhrdelníky z korálků.

Velké poděkování patří řediteli obchodního centra Olympia Brno, Janu Pazourovi. Díky akci s názvem ,,Každý vyhrává, každý pomáhá“ se podařilo vybrat finanční částku přesahující 600 tisíc korun, která poputuje do Nadačního fondu dětské onkologie Krtek (dále jen „NFDO Krtek“). Šek byl oficiálně předán z rukou pana ředitele přednostovi Kliniky dětské onkologie FN Brno, profesoru Štěrbovi, zakladateli NFDO Krtek. Ten byl založen v roce 1999 a pomáhá udržovat současný vysoký standard péče o onkologicky léčené pacienty. Snaží se usnadnit jejich léčbu, vyrovnat se s jejími následky, navýšit možnosti personalizované medicíny pro všechny léčené děti a dospívající a pomáhá s financováním investic do moderní specializované diagnostiky onkologických nádorů a precizní personalizované léčby, která není zcela hrazena z veřejných prostředků.

Děkujeme dále všem, kteří se na akci pro děti v léčbě i pro jejich rodiče podíleli. Děkujeme dlouholetému patronovi NFDO Krtek, skvělému herci a známému zpěvákovi, Robertu Jíchovi z Městského divadla Brno. Muzikálový zpěvák předával dárky malým pacientům, společně s dětmi a hlavně pro ně i zpíval. Rodiče našich malých pacientů také dostali malý dárek od společnosti Notino. Odpoledne si mohli zpříjemnit masáží nebo se nechat hýčkat na manikúře, případně nalíčit díky Miss ČR z roku 2000, Michaele Salačové. O občerstvení se postaral stravovací provoz FN Brno ve spolupráci s NFDO Krtek a restaurací OlympNeodmyslitelnými baviči dne byli zdravotní klauni, ti pomáhají malým pacientům zapomenout na nemocniční prostředí a zpříjemňují jim dny strávené na klinice. Humor a smích je totiž stále tou nejsilnější zbraní proti smutku.

Chci podpoit krtka 🗙